Niemandsland

Dochter zit in niemandsland………

Afgelopen donderdag hebben we moeten besluiten dat het traject wat dochter sinds September volgde op de Cluster 4 school ten einde is.
Na 5 maanden van proberen uren op te bouwen en haar veiligheid proberen te bieden op school is het niet gelukt om haar weer terug naar school te krijgen. Natuurlijk is het nu makkelijk om daar school de schuld van te geven en dat wil ik ook eigenlijk niet, maar toch zit er een kern van waarheid in.
Op deze school zitten namelijk veel leerlingen met Autisme/ADHD met externaliserend gedrag. Dat wil zeggen dat ze nogal explosief zijn. De hele dag gebeurd er van alles op school. Alle keren dat ik dochter bracht of haalde was er grote onrust, veel geschreeuw, ruzie, kinderen die “verwijderd” werden….. ja ook voor deze kinderen moet er een school zijn, ik begrijp dat!

Maar we hebben bij het aanmeldingsgesprek vorig jaar Mei, duidelijk aangegeven wat de problematiek van onze dochter is. Ze valt niet op in de klas, ze is extreem rustig en teruggetrokken, ze kan moeilijk contact maken en is erg in zichzelf gekeerd en angstig. Ze heeft positieve steun en veiligheid nodig, geen probleem zei school, daar hebben wij ervaring mee.
En omdat deze school dicht bij huis is (5 km) hebben we uiteindelijk voor deze school gekozen zodat ik haar ook makkelijk kan wegbrengen en ophalen.
Maar wat hebben we ons dus vergist hierin onlangs is besloten tijdens een vergadering dat ze geen leerlingen meer zoals dochter aan zullen nemen omdat ze dit toch niet goed kunnen begeleiden.
Wat voelt het naar om te horen dat dit geconstateerd is. En wat heeft dochter afgelopen maanden weer gelijk gehad als ze vertelde hoe angstig zij zich in de klas voelde met de andere leerlingen. Maar we dachten met z’n allen, ze moet hier doorheen, het is ook moeilijk als je zo lang thuis bent geweest. Dus probeerden we het positief te benaderen. Dit kind heeft niet veel nodig, even een knipoog, een hand op haar schouder en welgemeend complimentje, gewoon een een stuk veiligheid en vertrouwen!

Nu zijn we weer een jaar kwijt…….. of toch niet?
Door het filmpje wat we gemaakt hebben (zie vorig blog) is er contact met ons opgenomen door IVIO onderwijs en afgelopen week is Sjoerd Veltman thuis komen praten hierover.
Het was echt een fijn gesprek waar dochter ook een hele tijd bij heeft gezeten en ook zelf wat heeft gezegd wat al een prestatie op zich is 🙂
Het IVIO onderwijs kun je vergelijken met een soort LOI maar dan voor kinderen. Thuis op de computer en met boeken op je eigen tempo en niveau leerstof onder de knie krijgen. Je krijgt een begeleider/docent op afstand vanuit IVIO die je vragen beantwoord en je huiswerk/toetsen nakijkt.

Dit traject is echter erg duur als je dit zelf moet betalen en er zijn maar een paar scholen die dit willen aanbieden. De school waar ze nu op zit doet dit dus niet, dus de consequentie is dat ze weer ingeschreven moet worden op een andere school en dat gaat uiteraard weer over vele wegen, organisaties en iedereen moet alle papieren ook weer opnieuw aangeleverd krijgen. En dan is het de vraag of deze school ook besluit dochter aan te nemen voor dit traject. Dit traject is speciaal voor kinderen met Autisme en Angst er zullen in de loop der tijd ook weer kleine stapjes richting school gemaakt worden.
Helaas is deze school meer dan 20 km verderop en zal er veel van mij gevraagd worden wat betreft vervoer omdat dochter ook nog niet zelfstandig met leerlingvervoer mee kan.
Kan manlief dan niet meehelpen? Nee, voor alle nieuwe lezers van mijn blog: mijn man heeft ruim anderhalf jaar geleden een heftig ongeluk gehad met ernstige complicaties, ook voor hem draag ik de volledige zorg nu. Van een lichamelijk oergezonde man zit hij nu in een scootmobiel en 2 zware operaties hebben hem nog niet op “de been” kunnen helpen. En een nieuwe operatie zit er wellicht aan te komen. Dus eigenlijk ben ik van s’morgens tot s’avonds bezig met zorg verlenen thuis. Ik doe het met alle liefde maar het is soms echt zwaar.

Ook wat betreft behandeling voor haar angsten zit dochter in “niemandsland” de kinderpsychiater heeft haar in september vergeten aan te melden voor deeltijdbehandeling van haar angst. Daar moest ik helaas zelf achter komen eind december nadat ik met de instelling belde met de vraag wanneer ze aan de beurt zou zijn. Zij kenden dochter helemaal niet…… ze stond dus niet op de wachtlijst. Nu is ze wel aangemeld, maar de wachtlijst is inmiddels 4-6 maanden! Er is ook een ambulant team van dezelfde instelling wat snel ingezet zou kunnen worden om in ieder geval thuis of op school hulp te bieden….. tja en die zijn al 5 weken aan het nadenken of ze wel in onze woonplaats komen….
En als klap op de vuurpijl zouden we afgelopen vrijdag het inmiddels beroemde “keukentafel” gesprek hebben met het wijkteam van de gemeente over een nieuwe zorgindicatie. De papieren zijn al 5 weken geleden opgestuurd en de tijd begint te dringen……maar afgelopen donderdagmiddag werd er door het wijkteam afgebeld wegens ziekte.
Natuurlijk kan dat gebeuren, maar zoveel pech is gewoon wrang, we wachten nu al zo lang op iedereen en alle instanties! Want ook als het wijkteam is geweest moeten ze eerst met elkaar gaan overleggen of de zorg die dochter nu heeft, voortgezet mag worden en liefst nog uitgebreid mag worden met extra dagbesteding en begeleiding. Want ik kan niet alles meer alleen doen, en omdat ze al 16 maanden niet naar school gaat (op de probeeruurtjes na) is het zo belangrijk dat ze op de zorgboerderij kan blijven en daar ook uitbreiding voor kan krijgen!
Gelukkig hebben we een geweldige Autismecoach van KompAss die voor ons door het vuur gaat en mij zo ontzettend goed helpt met alle telefoontjes en formulieren en het begeleiden van dochter. Maar dat wordt uit die zorgindicatie betaald, dus dit moet nu echt snel in orde komen. Zonder haar zou ik echt niet meer weten hoe ik alles voor elkaar moet krijgen!

Dochter zit in niemandsland, gelukkig niet bij ons thuis! Ze is een heerlijke, lieve meid en met de juiste zorg lukt het ons haar leventje tot op zekere hoogte te organiseren, en zelfs nog fijn te maken, maar het is heel hard werken.
Laten we hopen dat de tijden zich zullen keren en ook de instanties en scholen mee zullen gaan werken!

Tekst Blog

 

Reacties (14)

 1. Jolanda

  Poeh heftig en heel herkenbaar. Ik zou je graag wat vragen willen stellen, heb namelijk een puberdochter die bijna een jaar thuiszit met dezelfde kenmerken zoals jij jouw dochter beschrijft. Ik zal een pb sturen via fb. Succes

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dat mag altijd Jolanda! Sterkte met je dochter!!

   Reageren
 2. Ineke vonk

  Wat moet jij sterk zijn. Je moet het zijn, en bent het ook.
  Ik heb veel bewondering voor je.
  Ik lees dit ontroerd.
  Sterkte voor jullie..en dat er op een dag echt hulp wordt geboden. Hulp waarmee dochter Niemandsland kan verlaten.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je wel Ineke dat doet ons goed zulke reacties!

   Reageren
 3. Annemarie

  Ik kan het bijna niet geloven, het is vrijwel exact het verhaal van mij en mijn zoon. Ook hij heeft die weg al gelopen en met hetzelfde resultaat. Het moet gewoon even landen bij me dat er twee verhalen over twee kinderen zo overelkaar kunnen vallen.
  Maar overigens,, ik heb het antwoord ook( nog) niet.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   En zo zijn er toch echt vele Annemarie! Jij ook heel veel sterkte bij het zoeken naar een pASSende oplossing!

   Reageren
 4. Rita

  pfffttt, wat heftig weer, het zit jullie ook echt niet mee, maar gelukkig blijf je wel positief. Ik hoop dat er snel een oplossing komt….

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je Rita, eens komt er een succesverhaal op dit Blog, daar ben ik van overtuigd! 🙂

   Reageren
 5. Jen Nie

  Fijn als zij IVIO onderwijs krijgt en toch weer richting school toe mag. Mijn jongste hebben er goede ervaringen mee! Hoe heet de school waar jij het over heb en waar ligt die?

  Reageren
 6. George Barbiër

  Diep onder de indruk van jouw veerkracht en doorzettingsvermogen. Ik wens je alles wat nodig en waardevol is voor jou, je man en je dochter.
  Graag zou ik je per e-mail iets aardigs willen toezenden.

  Bemoedigende groeten van mij,
  George Barbiër

  Reageren
 7. oma hopman

  ga door lieve schatten, hoe nu verder???? ik wou dat ik het wist,
  maar gezien alle reacties zijn er gelukkig nog veel mensen die
  jullie ondersteunen en hun ervaringen meedelen, van harte hoop ik
  dat daar “tips” bijzijn die jullie kunnen gebruiken oma

  Reageren
 8. Eveline de Ruiter

  Wat hebben jullie een lange adem nodig. Wat verdrietig ook voor je dochter. Ze doet zo haar best en dan lukt het weer niet door factoren buiten haar om. Ik word hier heel stil van en hoop en bid dat er toch, zomaar ineens, iemand opstaat die jullie wel kan helpen en voor haar een veilige oplossing kan bieden.
  Liefs,

  Reageren
 9. Misdefinitie

  Vorig jaar meldde zich bij mijn collega (een particuliere bijlesgever) ook een moeder met haar dochter die vanwege autisme nergens anders terecht kon. Met toestemming van en samenwerking met de reguliere school, hebben we het zo kunnen regelen dat we met een aantal collega’s in aparte ruimtes individuele lessen mochten verzorgen waar dan af en toe andere kinderen bij komen zitten. Ik vraag me af of dat al geprobeerd / besproken is.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je Misdefintie, dit zou inderdaad een van de oplossingen kunnen zijn in Passend Onderwijs. Hopelijk zijn er steeds meer scholen die hiermee willen gaan werken!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *