Mijn dochter en ik…….

Deze week is het voorjaarsvakantie, niet dat wij daar iets van merken…….want je zit nu al zo lang thuis. Maar ik probeer iets te bedenken wat we samen kunnen doen, het is goed als je ook een uitje hebt, net als andere kinderen die nu vakantie hebben.

Voorzichtig opper ik om samen naar “de stad” te gaan, je kan wel iets nieuws gebruiken. Tot mijn verbazing hoor ik je zeggen dat je daar wel zin in hebt en of we dan ook een nieuwe muis kunnen kopen zodat je weer verder kunt gaan met je digitale tekeningen.

We lopen al lekker vroeg naar de tram zodat we voor de drukte in de stad zijn. Je wil naast het raam zitten zodat ik bij het gangpad zit, lekker veilig. 

In de stad loop je heel dicht tegen me aan, hoewel het nog niet druk is komt alles hard binnen bij je. De piepende trams, de auto’s, een sirene van een ambulance, hoe moet dat voor jou klinken? Je oren zo overgevoelig voor geluiden. 

We beginnen maar bij La Place en omdat je niet kon ontbijten van de spanning ben ik blij te zien dat je nu een broodje Gezond kiest. We kletsen een beetje in een bijna leeg restaurant, zo kom je weer bij van de reisprikkels. Je wijst uit het raam: kijk mam daar is de Mediamarkt, zullen we daar een muis gaan kopen?

Even later staan we voor een enorm schap met allerlei computermuizen, je weet het niet meer en kiest maar snel voor de muis van het merk die je al had. Bij het afrekenen staan we een poos in een drukke rij, je “bent er niet” registreer ik al snel en hou stiekem je hand maar vast.

Dan gaan we toch nog even een kledingwinkel binnen, daar kijk je rond en je ziet een leuk zwart jurkje met een wit kraagje. Wat zou je dat mooi staan denk ik, je bent zo mooi lang en slank. Neem hem maar, moedig ik je aan. 

Maar met een onzekere blik in je ogen kijk je me aan en je zegt: wanneer zou ik dat dan moeten dragen Mam? En dan zeg je dat je hem niet wil, niet nodig hebt……

Met een keiharde dreun plof ik in de werkelijkheid…….. want mijn dochter met autisme gaat immers nergens heen. Even moet ik mijn tranen wegslikken, maar dan leg ik mijn arm om je schouders en samen kiezen we de zachtste en mooiste joggingbroek uit die er maar is om lekker thuis te dragen. 

Dan is je tijd om….. je zit overvol en zegt: gaan we nu naar huis? Weer samen in de tram leg je je hoofd op mijn schouder, moe maar tevreden. Ik bewonder je om je doorzettingsvermogen. Dit hebben we toch maar weer gedaan en we hebben een muis, een joggingbroek en een positieve ervaring op zak! 

Mijn mooie dochter en ik.

Blog stad

Reacties (30)

 1. marjoleine

  Superstoer, en is er geen gezegde met “kleine stapjes,babystapjes”?
  Mijn lieve moeder zei altijd, je moet ergens beginnen, anders kom je nergens.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Klopt! ❤️

   Reageren
   1. Anna

    Vergeet nog te vermelden dat een geweldige psychiater die boeken heeft geschreven over autisme
    Rutger Jan van der Gaag is .. Hier heeft mijn zoon ook van hem jarenlang begeleiding gehad.
    Sterkte en succes . Rutger Jan van der Gaag heeft voor de verwijzing naar Kempenhage gezorgd.

    Reageren
    1. Flowermum (Auteur bericht)

     Dank je wel Anna voor je bericht wat fijn dat je zoon toch zo’n fijne school heeft gevonden en nu een goede functie heeft! Dat willen we graag voor al deze kinderen!
     Ja Rutger Jan van der Gaag schijnt een zeer fijne arts te zijn, maar heeft geen praktijk meer volgens mij. We blijven zoeken, dank voor je reactie!

     Reageren
  2. Anna

   Beste Mevrouw , heb uw artikel in de Telegraaf gelezen,
   Mij is met mijn zoon exact hetzelfde overkomen , ook dezelfde diagnose , eigenlijk zoals uw dochter. Mijn zoon is uiteindelijk terecht gekomen op Kempenhage in Heeze,De school ligt ook prachtig in de natuur. hier verblijven kinderen ook intern dat is mogelijk en ze hebben kleine klasjes en een geweldige begeleiding , Mijn zoon heeft daar staatsexamen gedaan HAVO en heeft nu een zeer goede functie in de maatschappij.
   Misschien voor u een tip daar eens een kijkje te nemen , ze hebben daar sociale vaardigheidstraining , ze leren daar van alles begeleiding is 1 op 1. Mijn zoon heeft daar 5 jaar gezeten en heeft een geweldige basis gelegd voor zijn toekomst .
   Hartelijke groet ,
   Anna

   Reageren
 2. noor

  Kostbare momenten…

  Reageren
 3. daisy

  Hallo

  Wat een herkenbaar en prachtig verhaal.

  Reageren
 4. Karen Mee

  Hé uhm, ben ik nou zo gek dat ik ook als ik de hele dag thuis ben gewoon lekker een mooi jurkje aantrek als ik daar zin in heb? Gewoon voor mezelf! 🙂

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Nee hoor helemaal niet gek, en dan gewoon lekker gaan poetsen! 😉
   Maar voor dochter staat een jurkje gelijk aan een feestje of iets leuks gaan doen met vriendinnen, dus daarom wil ze dit niet. #associatie

   Reageren
   1. Karen Mee

    inderdaad, lekker poetsen zo

    Reageren
 5. OMA

  lieve dappere dochter en kleindochter, ik ben zo trots op jullie
  want inderdaad, babystapjes zijn ook stapjes, en heus ook ik
  zie de tijd tegemoet dat ze eens nog met een mooi jurkje naar
  een feestje zal gaan,

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je wel Mam! We blijven hopen he!

   Reageren
 6. Monique

  Zojuist artikel over jullie in de telegraaf gelezen.
  Wat een noodkreet .. En dapper.
  Ik reageer omdat ik tijdje terug een seminar over autisme heb gevolgd. De arts die deze lezing gaf is dr.pahlplatz.
  Wellicht een idee om te kijken of zijn kijk op autisme jullie verder kan helpen.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je Monique, ik ken deze arts niet ik zal eens kijken of ik hem kan vinden via Google.

   Reageren
   1. Monique

    Deze arts werkt samen met biomedisch centrum leende.
    Wie weet is het een optie voor jullie.
    Heel veel succes met alles.
    Groetjes Monique

    Reageren
 7. suzanne

  Beste flowermum,

  Heb een prachtige dochter net zoals jou, heet Esther 16, zorgzaam, lief, introvert en erg gevoelig. Zij had heel veel angsten en heeel langzaam, heeeel langzaam heeft zij dingen overwonnen. Zij zit op het Nautilus college in Almere en gelukkig was daar wel de hulp die zij nodig had. Vervolgonderwijs zit er ook voor Esther nog niet in, dat kan zij emotioneel, sociaal niet aan. Esther kan prachtig tekenen en is erg goed in dierenverzorging. Zij loopt een dag in de week nu stage onder fantastische begeleiding bij Nieuwland in Almere, waar ze zich helemaal op de dieren kan focussen, die ze zelfstandig mag verzorgen. Al deze dingen doet haar groeien. Jammer dat jullie zo ver wonen, ik weet zeker dat Esther en Rebecca heel veel gemeen hebben.

  p.s. alles is zo herkenbaar, dat winkelen, ik kreeg een brok in mijn keel.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je wel Suzanne doet me zo goed om te horen dat het ook wel goed kan gaan! Dit zijn verhalen die weer moed geven!
   Jammer inderdaad dat we zo ver weg wonen zou toch geweldig zijn als deze kinderen elkaar vinden! Geniet van je bijzondere dochter! Rebecca heeft ook een Facebook pagina: Becca’s Artwork met haar tekeningen misschien vindt je dochter het leuk daar eens op te kijken!

   Reageren
 8. Monique Blok-Wildschut

  Beste Adaja
  Ik lees net jullie verhaal in de Telegraaf. Rebecca met autisme en een angst stoornis. En alles wat al geprobeerd is en alles wat niet lukt wegens bezuinigingen. Thuis zittend. Te triest voor woorden. Ik help kinderen met een blokkade in contact maken en communiceren. Daarvoor werk ik via het belangrijkste zintuig: de oren. Daarmee kan de gevoeligheid voor geluiden bewerkt worden, daarmee indirect op de angst. Ik zou jullie willen uitnodigen je kosteloos te laten informeren wat ik zou kunnen betekenen voor Rebecca. Met warme groeten Monique Blok

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je voor je reactie Monique, ik ga je website bekijken. Ik ben benieuwd naar deze methode.

   Reageren
   1. Monique Blok-Wildschut

    Oh ik heb mij reactie apart geplaatst. Zie elders. Warme groet

    Reageren
 9. patricia

  Wat een treurig verhaal in de Telegraaf van vandaag. Onvoorstelbaar dat er geen goede oplossing voor Rebecca komt. Ik werk zelf bij een gemeente en schaam me diep dat ze jullie zo laten zwemmen. Ga het eens op Twitter zetten. Zoek vooral de publiciteit wie weet komt er dan sneller Hulp. Sterkte en mooie meid: met jou komt het vast goed.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je wel Patricia voor je lieve woorden! Ik twitter inderdaad al veel over Thuiszitters en zie ook goede dingen gebeuren!

   Reageren
 10. robbert van rijs

  ik heb met tranen in me ogen het stuk in de telegraaf gelezen.
  verdorie, wat gun je uw mooie dochter een plek waar ze zichzelf kan en mag zijn en waar ze zich op haar manier mag ontplooien

  voor u en uw dochter superveel sterkte en hoop na dit artikel op een snelle oplossing.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je wel Robbert, dat doet ons goed! Hoop hier binnenkort een positief verhaal neer te kunnen zetten!

   Reageren
 11. Odette

  Hallo,

  Mijn zoon van 14 is met dezelfde problemen een carrière als thuiszitter begonnen. Ik heb na veel en hard werken leerplichtontheffing maar wel de beschikking over zijn onderwijsgeld. Door de ontheffing kon ik een indicatie aanvragen voor Pgb en die heb ik gekregen. Ik heb hem nu op een plek (met specialisten in het autisme en onderwijsbevoegd ) waar met 1:1 begeleiding langzaam weer opkrabbelt en voorzichtig weer gaat leren. Ik heb dat zelf opgezet. Ik ben op zoek naar meer thuiszitters met angst- en autisme in die leeftijd, juist omdat hij al geen vrienden heeft en weinig sociaal contact. Het is in Maassluis. Is het misschien ook iets voor jou dochter? Is het in de buurt? Ik beschrijf het zeer summier, dus als je meer wilt weten mail me dan.

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Hallo Odette dat is zeker in de buurt! Ik ga je mailen! Ben zeer benieuwd hoe je dit voor je zoon geregeld hebt!

   Reageren
 12. Monique Blok-Wildschut

  Graag gedaan. Het mooie is ook dat Rebecca gewoon thuis kan blijven en dat er snel veranderingen op kunnen treden. Verder krijg je veel fijne reacties op het artikel! Ik hoop dat het je sterkt.

  Reageren
 13. Anna

  Beste Mevrouw,
  Ik zou zeker even kijken bij de Berkenschutse in Heeze, hier vangen ze leerlingen op in uw situatie , een fantastische school een warme deken ,
  Ik schreef van de week al dat mijn zoon hier 5 jaar gezeten heeft , volgens mij de plek voor uw dochter ,
  Omdat het in Heeze is , zou ze in de weekenden thuis kunnen zijn ….
  Wens u veel sterkte , misschien zowieso daat eens praten kunnen ze u absoluut verder helpen .
  Het verhaal bleef me bezig houden omdat ik precies hetzelfde heb mee gemaakt.

  Met vriendelijk groet

  Reageren
  1. Flowermum (Auteur bericht)

   Dank je wel Anna voor je reactie en je advies over de school in Heeze. Wat fijn dat je zoon het er zo goed heeft gehad! Ik zal het eens gaan bekijken maar voorlopig is Rebecca nog het liefste thuis en we hebben vandaag gehoord dat ze Onderwijs thuis mag gaan volgen tot ze een juiste behandeling voor haar angsten heeft gehad. Dus dat is goed nieuws!

   Reageren
 14. Eva

  Beste Flowermum,
  Met tranen in mijn ogen..van herkenbaarheid…
  Heb al meerdere stukjes van je gelezen…mijn dochter is nu 17…

  Liefs Eva

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *